Attiya Gamri

PvdA Overijssel neemt deel aan EU Debattenreeks; Turkije bij de EU?

Op 29 mei 2009 debatteert PvdA Statenlid Attiya Tunc in de serie EU debatten van Debatkamer Overijssel over de vraag of Turkije wel of niet kan toetreden tot de EU. De PvdA vindt dat Turkije pas mag toedreden als het land voldoet aan alle eisen die ook aan andere landen zijn gesteld bij toetreding – zoals bij Polen en Roemenie.

Tunc zet in dit debat vraagtekens bij de handhaving van de mensenrechten in Turkije: Tot op de dag van vandaag worden Christenen en andere minderheden in Turkije als tweederangsburgers behandeld. De positie van vrouwen is niet gelijk aan die van mannen, eerwraak en uithuwelijking spelen nog steeds een grote rol in de samenleving . De democratisering van het land is nog lang niet op Europees niveau. Als het aan de Tunc ligt, worden aan deze basiszaken geen consessies gedaan.

De komende vier jaar zal de toetreding van Turkije tot de EU overigens niet aan de orde komen in Brussel – PvdA Overijssel vindt het daarom jammer dat sommige parijen van Turkije een groot verkiezingspunt maken. Hoewel Tunc liever zou debatteren over Europese aangelegenheden die dichter bij huis spelen – zoals asielbeleid en megastallen – gaat ze een stevige discussie over Turkije niet uit de weg.

Het debat, onder leiding van Jan Medendorp, vindt plaats in de Openbare Bibliotheek Deventer en begint om 19:30 uur.

www.pvdaoverijssel.nl

Write your comment Here

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com