Attiya Gamri

PvdA Noord-Holland blij met 30 miljoen voor leefbaarheid rond Schiphol

PvdA: bedrag geen dekking voor toenemende geluidsoverlast onder nieuw geluidsstelsel

Deze week is bekend geworden dat de Provincie Noord-Holland, de Rijksoverheid en Schiphol een bedrag van 30 miljoen euro vrijmaken voor dorpen en bewoners die te lijden hebben onder vliegtuigherrie. Het bedrag is bedoeld om de dorpskernen rondom de luchthaven leefbaar te houden. PvdA-Statenlid Gohdar Massom: “Gedeputeerde Tjeerd Talsma maakte tijdens ons Schipholdebat in mei 2013 al bekend dat hij 10 miljoen beschikbaar zou stellen ten behoeve van de Stichting Leefomgeving Schiphol. De PvdA is erg blij dat Talsma nu ook het Rijk en Schiphol bereid heeft gevonden om bij te dragen.”

In de afgelopen periode heeft de Statenfractie van de PvdA Noord-Holland regelmatig aandacht gevraagd voor overlast door vliegtuigherrie. Ook pleitte de PvdA voor het vinden van oplossingen voor schrijnende gevallen. De nu beschikbaar gestelde investering van 30 miljoen is een belangrijke stap in de goede richting.

De PvdA plaatst wel een aantal kanttekeningen. Deze week is eveneens bekend gemaakt dat er een nieuw geluidsstelstel komt. Dit nieuwe geluidsstelsel moet voor een vermindering van de geluidsoverlast zorgen, doordat vliegtuigen in de toekomst zullen starten en landen op de banen die het minste geluidsoverlast veroorzaken voor de omgeving. Als dat lukt mag Schiphol groeien, naar 510.000 vluchten per jaar in 2020. De PvdA dringt er op aan dat het nieuwe stelsel ook tot daadwerkelijke verbeteringen gaat leiden. Massom: “De investering van 30 miljoen euro moet niet door Schiphol gebruikt worden als een dekking voor nog meer geluidsoverlast onder het nieuwe geluidsstelsel. Dat gaan we scherp in de gaten houden.”

Daarnaast vindt de PvdA dat de verdeling van de 30 miljoen op een transparante en democratische manier moet plaatsvinden. Ook wil de PvdA dat het bedrag niet alleen wordt toegekend aan gevallen die overlast hebben van geluid, maar ook aan gevallen die te lijden hebben onder stank en kerosineoverlast van laag overvliegende vliegtuigen.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com