Attiya Gamri

"De ideale volksvertegenwoordiger", opening van het nieuwe statenjaar

Afgelopen vrijdag is het statenjaar 2007 – 2008 geopend. De opening vond plaats in Havezate “De Haere” te Olst en werd verricht door dhr G.J. Jansen, commissaris van de koningin.

gjansen_120.jpg Dhr. Jansen
Na de officiele opening volgde een inleiding, getiteld: “wat is een goede afgevaardigde?”
De inleiding werd gegeven door prof. dr. J.C. Kennedy, hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

 img_0266-2.jpgProf.dr. J.C. Kennedy    img_0397-2.jpg

In zijn inleiding maakte hij duidelijk waarin Nederlandse en Amerikaanse volksvertegenwoordigers van elkaar verschillen. Een groot verschil is dat in Amerika veel besluiten genomen worden buiten de Statenzaal, terwijl dat in Nederland vooral binnen commissies en binnen de Statenzaal plaatsvindt. Een Statenlid in Overijssel zal er niet zo snel op uit gaan om verschillende partijen informeel te benaderen rondom een beleidsthema en soms zelfs al toezeggingen te doen. In de VS is dat juist heel gebruikelijk.

Tijdens mijn bezoek aan de VS heb ik de Gouverneur van Colorado ontmoet, ook heb ik een statenvergadering bijgewoond.
Wat me opviel was dat er vrijwel geen debat was, doordat er maar twee politieke partijen bestaan. Dat is niet te vergelijken met het politieke klimaat binnen onze Staten, waarin juist wordt gepleit voor (nog) meer debat tussen de partijen onderling en minder debat met de Gedeputeerde Staten.

 img_0474.jpg governor-bill-ritter-jr.jpg Gouverneur van Colorado

De cultuur van weinig debat die in de VS heerst, zorgt voor een alles-kan-mentaliteit. Er is veel ruimte en op details wordt niet gelet. In Denver (hoofdstad van de staat Colorado) is dat duidelijk te zien: in de bebouwing zit geen lijn, hoog- en laagbouw is er kris-kras door elkaar gebouwd. Het geeft een chaotisch beeld waar ik erg onrustig van werd. Ik ben blij dat het er in Nederland niet zo aan toe gaat, mede door onze lange debatten. De veelheid aan partijen die Nederland kent, zorgt voor een veelheid aan argumenten die de besluitvorming beinvloeden. Het degelijke RO-beleid dat hierdoor ontstaat, zorgt voor een omgeving die rust en harmonie ademt. Dit is mij erg veel waard.

img_0504.jpg Denver

Volgende week begint het commissiewerk, het statenjaar 2007 – 2008 is van start gegaan!

haerehoed4-3.jpg 

Write your comment Here

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com