Attiya Gamri

Enschedese Marathon voor erkenning Genocide

De afgelopen twee dagen heb ik het 50-jarig jubileum van de Assyrische Democratische Organisatie (ADO) bijgewoond in Twente. Er waren veel gasten aanwezig die de afgelopen 50 jaar op verschillende manieren betrokken waren bij deze organisatie.
Assyriërs in Syrië leven nog steeds in een situatie waarin de mensenrechten worden geschonden. De afgelopen twee dagen bracht de ADO deze situatie onder de aandacht.

 
Matthea Vrij van Radio 1 (EO) was ook aanwezig. Samen zijn wij in Irak geweest.

Er zijn vele vragen geweest over de behoefte van een eigen provincie in Irak en de rol die de Nederlandse overheid hierin kan spelen. Er was volop muziek, dans en debat. Meer dan 1000 mensen waren aanwezig bij dit jubileum. Naast het jubileum van de ADO kwamen Assyriërs ook tijdens de Enschedese marathon onder de aandacht. Afgelopen zondag liepen meer dan 90 jongeren de marathon.
Zij droegen T-shirts met de tekst: “Turkey should recognize the Assyrian genocide 1915.” De Assyrische Jongeren Federatie organiseert deze activiteit elk jaar. 

Door de aandacht die ze de afgelopen jaren hebben gekregen, liepen dit jaar meer jongeren mee. Naast jongeren uit Nederland liepen ook jongeren uit Duitsland, de VS en Groot Brittanië mee.
Het was bemoedigend dat zoveel jongeren warm liepen om onder de aandacht te brengen wat niet genegeerd mag worden.   

 
Foto’s : Gabriel G.   
                                                                                                                             
Sabri Gabriel, CDA-raadslid uit Enschede, heeft 5 km met de jongeren meegelopen. Volgend jaar zal ik ook een poging wagen.

Write your comment Here

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com