Attiya Gamri

Sportfonds ‘arme’ gezinnen???

Onlangs las ik in de wekelijkse knipselkrant die alle statenleden ontvangen een krantenartikel: “Sportfonds ‘arme’ gezinnen.”

Met verbazing heb ik het artikel, dat pas in de TC Tubantia stond, gelezen.
Ik herkende het CDA van de afgelopen vier jaar hier absoluut niet in terug. Is dit de nieuwe koers van het CDA Overijssel? Gaan ze een soort “provinciale sociale dienst” ontwikkelen, maar dan voor sportclubs die kinderen uit minimagezinnen sport willen aanbieden?
Dat sport heel goed is voor jong en oud zal niemand ontkennen. Hierover heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dan ook beleid ontwikkeld, samen met de KNVB. Op 11 juni, in Arnhem, zal Overijssel blinken met haar project. Dan zullen Jarabee Jeugdzorg in Twente en VV Richtersbleek uit Enschede hun project presenteren, minister Rouvoet en de staatsecretaris zullen daarbij aanwezig zijn.
Dit is een zinvol, sterk project dat door het ministerie wordt gefinancierd. Door dit project krijgen jongeren een kans om bij VV Rigthersbleek aan sport te doen.

In het artikel worden mevr. Y. Nijhof en dhr. A. Beugelink (CDA statenleden) geciteerd. Ze gaan erg ver met hun verhaal en hebben er schijnbaar lang over nagedacht. Wat ik niet begrijp, is dat dit plan niet op een lijn ligt met het coalitieakkoord, waarvan de inkt nog niet droog is. Daarin is juist vastgesteld dat de provincie van dit soort omslachtige details en omwegen af wil en graag robuuster te werk wil gaan op dit gebied.
De werkwijze die in het artikel wordt beschreven staat haaks op de weg die het CDA volgens haar coalitieakkoord wil inslaan. Want om ervoor te zorgen dat een sportclub per kind 225,= euro ontvangt, zal namelijk het dubbele aan ambtenarenkosten uitgegeven moeten worden. Er zal een startnotitie moeten komen over criteria’s en contra-indicaties, vervolgens zal dit per kind bekeken moeten worden. Een prachtig idee, maar toch niet op provinciaal niveau?

Door mijn ervaring in de zorg weet ik hoe gemeenten in Overijssel worstelen met dit soort fondsen. Gemeenten noch sportclubs zitten te wachten op dit soort provinciale fondsen.
Ik ben voor een financiele ondersteuning aan alle gemeenten in Overijssel die beleid willen ontwikkelen om jongeren uit diverse doelgroepen te stimuleren aan sport te doen. Maar de vormgeving van het beleid moet wel vanuit de gemeenten komen en niet andersom.
Er zijn in Overijssel gemeenten die hun sportfondsbudgetten helemaal niet op krijgen. 
Hoe realistisch is dit provinciale sportfonds?

Write your comment Here

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com