Attiya Gamri

Minderheden in Irak: in gesprek met Esther de Lange

overleg-met-esther-de-lange-8.JPG  Dhr. Dani Dabous, Jacob Yousef (voorzitter Assyrische Jongeren Federatie NL,) Esther de Lange en Sabri Gabriel (raadslid CDA Enschede.)  

De slechte situatie van de minderheden in Irak is tot nu toe een thema dat maar weinig aandacht krijgt. Toch hebben wij, een delegatie uit Twente, afgelopen week een gesprek gehad met Esther de Lange, lid van het Europees Parlement voor het CDA.
Het gesprek ging met name over de rol van Europa in de kwestie Irak en de daarbij vergeten minderheden. Yezidies, Mandeers, Shabaks, Turkmenen en Assyriërs worden door de heersende partijen ontkend, vernederd en aggressief onderdrukt waarbij  ontvoering en moord van politieke en economisch krachtige personen veelvuldig voorkomt. Deze groepen worden regelmatig door Koerdische groepen of Islamitische rebellen aangevallen. De situatie is schrijnend.
Deze minderheden hebben bescherming nodig om te kunnen overleven in hun eigen land. Meer dan 500.00 Assyriërs zijn gevlucht en zwerven rond in landen als Syrië, Jordanië en Turkije.
Binnenkort hopen we over deze situatie een rondetafelgesprek te hebben met aantal Europarlementariërs in Brussel.

Het gesprek met Esther de Lange was boeiend en plezierig. Gelukkig bestaan er Europarlementariers als Esther de Lange die oog hebben voor de mensenrechten kwesties. 
overleg-met-esther-de-lange-2.jpg

Links bij dit bericht:
> Een verslag van het gesprek met Esther de Lange is te lezen op www.assyrie.nl

> De website van Esther de Lange: www.estherdelange.nl

> Journalist Nuri Kino verbleef zes dagen in Amman, waar hij sprak met Irakese christenen. In zijn boek By God – six days in Amman vertelt hij hun verhaal. 
Een artikel over dit boek: Human Rights Reports   (Engelstalig)
Het boek in PDF-formaat: By God – six days in Amman  (Engelstalig)
nuri-kinnoattiya.jpg Nuri Kino

Write your comment Here

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com