Attiya Gamri

Debat: samenleven met verschillende culturen in Overijssel

 s1031757-2-2.jpg

Samenleven met verschillende culturen in Overijssel, dat was het onderwerp dat SIPANS vorige week zaterdag organiseerde. 
Gastsprekers waren commissaris van de koningin van Zuid-Holland dhr Jan Franssen, voorzitter van Solidara en Eerste Kamerlid dhr. Duzgun Yildirim, CDA Tweede kamerlid dhr. Eddy van Hijum, voorzitter van de integratieraad dhr. Jirto Ubro, COSBO-voorzitter Gerrit van der Brug, Siemon Goossensen van de SP-hulpdienst regio Zwolle en tolk Mustafa Yildirim. Ook ik was uitgenodigd als gastspreker.

Mijn inbreng aan het debat in drie hoofdlijnen:

  1. Wij dienen nieuwkomers kansen te bieden en hen te stimuleren deel te nemen aan het maatschappelijke leven. Het verleden laat zien dat concrete beleidsmatige keuzes een groot verschil kunnen maken voor verschillende doelgroepen. Denk bijvoorbeeld aan de arbeidsparticipatie van de Nederlandse vrouw, die nooit tot stand zou zijn gekomen als er op politiek vlak geen doorbraken hadden plaatsgevonden. Ik pleit er voor om op diverse beleidsterreinen extra kansen te geven aan allochtonen.
  2. Aansluitend bij het vorige punt: Veel allochtonen hebben vaardigheden in huis die autochtonen vaak niet hebben. Denk bijvoorbeeld aan het spreken van verschillende talen en het zich kunnen inleven in verschillende situaties en culturen. Dit zijn kwaliteiten die benut dienen te worden. Ik zou graag willen dat allochtonen overal zichtbaar zijn, dat zij mee willen doen en mee willen beslissen in de Overijsselse samenleving. Tegen allochtonen wil ik zeggen: Heb lef, geloof in je kwaliteiten en stel deze beschikbaar aan de samenleving. Durf uit je eigen subcultuur te stappen en je eigen bijdrage te leveren aan een samenleving waarin iedereen gelijke kansen dient te hebben.
  3. Open communicatie moet steeds de norm zijn in elk gesprek tussen verschillende partijen en groepen. Er gaat veel mis binnen verschillende subculturen. Zolang wij problemen als huiselijk geweld, criminaliteit en schooluitval niet benoemen blijven deze problemen voortbestaan onder de oppervlakte. Door dingen bij hun naam te noemen en er openlijk over te spreken worden mensen zich bewust van wat er speelt. Een open en heldere communicatie maakt het mogelijk om adequaat beleid te ontwikkelen.

s1031767-2.jpg

SIPANS is de Stichting Integratie Projecten voor Allochtonen binnen de Nederlandse Samenleving.

Write your comment Here

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com