Attiya Gamri

Ambassadeur Irak wuift kritiek christenen weg

assyriers-in-irak-tegen-onderdrukking.jpg 

Bon: Tubantia ; vrijdag 26 oktober 2007

HENGELO – Ambassadeur Siamand Banaa van Irak is gisteren tijdens zijn tournee door Twente zowel lof als kritiek ten deel gevallen.
Met UT-rector Henk Zijm kon hij afspraken maken over het plaatsen van Irakese studenten op de universiteit en ondernemers bleken gecharmeerd van de economische mogelijkheden die de ambassadeur schetste. Kritiek kwam er van PvdA-Statenlid Attiya Tunc die Banaa’s zonnige verhaal vreemd vond in het licht van de erbarmelijke situatie van Assyrische christenen in Noord-Irak.Banaa was uitgenodigd door de Nederlandse Maatschappij voor Nijverheid en Handel om in Hengelo te spreken over de economische mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven in de wederopbouw van Irak. De belangstelling was met zo’n vijftig aanwezigen redelijk, maar Banaa erkende dat de spanningen rond de Iraaks-Turkse grens roet in het eten hebben gegooid. Dat maakt ondernemers voorzichtiger, zo vertelde hij.
Voor de ondernemers hield Banaa vooral een positief verhaal, waarbij hij huidige problemen van Irak ‘in het licht van onze lange geschiedenis’ slechts een ‘hik’ noemde ‘die zeker voorbijgaat’. Volgens de ambassadeur ontgaat het veel Nederlandse ondernemers dat zeker Noord-Irak hard aan het investeren en groeien is. “Amerikaanse, Chinese en Turkse ondernemers zijn al actief. Nederlanders moeten niet wachten tot problemen zijn opgelost. Dan zijn ze te laat.”

Maar geen van de aanwezige ondernemers toonde gistermiddag daadwerkelijke interesse in zakendoen met Irak. De vragen die er kwamen, waren vooral politiek. Statenlid Tunc stelde dat de Koerdische regering in Noord-Irak de mensenrechten schendt. Daardoor zijn grote groepen christelijke Assyriërs gevlucht. Ambassadeur Banaa liet weten het niet eens te zijn met die zienswijze.

Write your comment Here

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com