Attiya Gamri

Luchthaven Twente verdient eerlijke kans

Het kabinetsbesluit om Luchthaven Twente open te houden is bij de PvdA niet goed gevallen. De fractie diende daarom samen met het CDA tijdens de statenvergadering van woensdag 26 november een motie in. Hierin staat dat het proces van de gebiedsontwikkeling – variant met luchthaven en variant zonder luchthaven – doorgezet moet worden.

Fractievoorzitter Wim Dalhuisen vindt dat de provincie en de regio buiten spel is gezet. Terwijl er een uitermate mooi en zorgvuldig proces gaande was om tot een verantwoorde keuze te komen. Allerlei organisaties en mensen hebben zich optimaal ingezet om voor hun eigen voorkeursvariant een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Dat is nu op z’n minst gefrustreerd. Het proces is een schoolvoorbeeld van hoe je burgers kunt betrekken bij de politiek en voor de acceptatie van een moeilijke keuze. Het kabinetsbesluit gaat daar volstrekt aan voorbij.

De brief van het kabinet roept meer vragen op dan het antwoorden geeft en is op talrijke punten uiterst vaag. Een groot punt van zorg is de grondpositie. Voor de exploitatie van de luchthaven is zeker niet alle grond nodig. Uitgaande van het kwakkelende bestaan van veel regionale luchthavens is het gevaar groot, dat allerlei branchevreemde activiteiten de exploitatietekorten moeten compenseren. Daardoor is het gevaar voor verrommeling van het gebied zeer groot.

Het kabinetsbesluit moet nog naar de Tweede Kamer en de PvdA-Overijssel zet zich in om de fractie(s) in de kamer te overtuigen van de waarde van het hier gevolgde proces. De keuze tussen de twee varianten moet tot stand komen op basis van het in Overijssel gevolgde proces op basis van de Milieu Effect Rapportage en de Maatschappelijke Kosten Baten Analyse.

Bron; PvdA Overijssel

Write your comment Here

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com