Attiya Gamri

Syrisch orthodoxe klooster St. Gabriel wacht een onzekere toekomst

Het klooster van St. Gabriel is verwikkeld in een slepende rechtszaak betreffende de kadastrale vastlegging van haar gronden. Afgelopen week hebben Europese waarnemers en politici uit diverse Europese landen de rechtszaak op de 12e februari in de stad Midyat in Zuidoost Turkije bijgewoond. De rechterlijke uitspraak en rechtzaak is opnieuw uitgesteld.

Ook Nederlandse politici waaronder de Overijsselse Statenlid voor de PvdA mevr Attiya Tunc en Enschedese CDA Raadslid dhr. Sabri Gabriel waren aanwezig. Hun conclusie is: provocaties jegens het klooster, machtstrijd en het onrechtvaardige opeisen van eigendommen (land) van de Assyrische christenen. Dit vind plaats onder het toeziend oog van de Turkse staat.

Het is duidelijk dat het niet gaat om het land of om het klooster, immers ook andere dorpen ondervinden hetzelfde lot en hebben hierdoor veel land gedwongen moeten afstaan aan hun islamitische buren bij het kadastraal vastleggen van grondbezittingen. Attiya Tunc en Sabri Gabriel hebben 7 Assyrische dorpen bezocht en in alle zeven vinden deze problemen plaats.

De conclusie van beide politici is dat het hier gaat om een zaak die veel groter is, men wil de christelijke elementen met wortel en al uit dit gebied verwijderen en dus een signaal afgeven richting het handjevol overgebleven Assyriërs dat zij niet welkom zijn in hun eigen land. Dit land, Turkije, erkent de Assyriërs niet als minderheid terwijl zij lang voor de komst van de Turken in Turkije aanwezig waren. groep-tur-abdin

Opvallend was dat Turkse mensenrechtenorganisaties niet aanwezig waren rondom dit proces en tot op heden hier niets mee gedaan hebben. Wel zijn tijdens de rechtszaak veel organisaties en vertegenwoordigers van EU landen aanwezig geweest zoals Nederland, Zweden, Noorwegen en Finland. De politici uit Nederland, Zweden en Frankrijk zouden de gouverneur in Mardin spreken maar helaas is hij de afspraak niet na gekomen.

Als Turkije lid wil worden van de EU dan verwachten wij dat Turkije de Assyriërs gaat erkennen als een minderheid, een volk met een eigen taal, cultuur en geschiedenis die beschermt dient te worden door de Turkse overheid. De 20.000 Assyriërs in Nederland zijn bezorgd en zullen deze rechtszaak nauwlettend volgen.

Mevr. Attiya Tunc, Statenlid voor de PvdA – Overijssel
Dhr. Sabri Gabriel, raadslid CDA Enschede

Write your comment Here

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com