Waar zijn de Turkse christenen gebleven?

november 2nd, 2009

Als je de Turkse minister van Buitenlandse Zaken mag geloven, is er in zijn land alle ruimte voor christenen om hun geloof openlijk te belijden. Niets is echter minder waar.

Met verbazing heb ik het interview gelezen met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, waarin hij zich onder meer uitlaat over de situatie van de christenen in Turkije (bijlage ZoZ 10 oktober). De minister schetst een beeld van respect en vooral openheid jegens de christenen in zijn land. De gewone lezer die Turkije niet kent, maar alleen van dit stuk en de vakanties in Alanya, zal geloven dat het allemaal koek en ei is. Ook zou de lezer bijna geloven dat de christenen alle ruimte hadden en hebben in Turkije. De realiteit is ver verwijderd van wat deze beelden oproepen.

De christenen, die al voor de Turken in Turkije leefden en daar eeuwenoude kloosters hebben, zijn de afgelopen dertig jaar systematisch gediscrimineerd en vervolgd tot op de dag van vandaag. De Grieken, Armeniërs en Assyriërs hebben in Turkije prachtige kerken gebouwd, die nu voor een deel moskeeën zijn. De bekendste is de Aya Sofia in Istanbul. De erkenning die deze christelijke etnische minderheden verdienen, krijgen ze niet, laat staan dat hun kerken worden beschermd en gerespecteerd.

De afgelopen maanden hebben een half miljoen Syrisch-orthodoxe christenen in Europa, van wie er 20.000 in Overijssel wonen, slapeloze nachten gehad over het klooster Mor Gabriel in Tur Abdin, in Zuidoost-Turkije. Al die tijd worden de bewoners van het klooster geterroriseerd door krantenkoppen waarin ze letterlijk worden bedreigd. Er heerst een klimaat waarin een aanval op christenen wordt gedoogd. Het is een klimaat dat genoemde drie minderheden sinds de oprichting van de Turkse staat heel duidelijk hebben ervaren.

Minister Davutoglu heeft daaraan niets veranderd. Een christen mag geen christelijke voor- en achternaam gebruiken. Alles wordt verturkst. Immers, iedereen en alles is Turks, volgens de Turkse kranten, en ze schrijven elke dag dat iedereen daar trots op moet zijn. Aanvallen op kerken worden gedoogd, of ze worden veranderd in stallen waarin dieren worden geherbergd. Er heerst een sfeer waarin geen ruimte is voor andersdenkenden, andersgelovigen en andere etniciteiten.

In het artikel staat dat de Grieks-orthodoxen gemiddeld per veertig personen over een kerk kunnen beschikken. Wat ik mis in het verhaal is dat de minister zich niet afvraagt waar die duizenden christenen nu zijn. Waarom zij naar Twente zijn gevlucht? Waarom zitten er 80.000 in Zweden, of 30.000 in Parijs; allemaal Assyrische christenen die uit Turkije zijn gevlucht, waardoor de kerken nu leeg staan.

Bedreigend
De minister weet ook dat in de afgelopen weken door ‘onbekenden’ op alle voordeuren van christenen in Istanbul een kruis is getekend. Is dit niet bedreigend? Is dit niet wat er in Tweede Wereldoorlog gebeurde? Nooit worden mensen voor dit soort praktijken opgepakt en veroordeeld.

Begin dit jaar zijn meer dan veertig Turkse mannen het eeuwenoude Assyrische klooster in Mardin binnengedrongen en hebben ze daar islamitische rituelen uitgevoerd. Zo kan ik veel voorbeelden aandragen van systematische discriminatie, moorden, vervolging en ontvoeringen van christenen. Om maar te zwijgen over de genocide op de Grieken, Armeniërs en Assyriërs in 1915 die Turkije tot op heden niet wil erkennen. Nog steeds vluchten minderheden uit Turkije. Dat doen ze niet voor hun plezier. Hoezo wil Davutogli lid worden van de EU?

Ik zou de Nederlandse overheid graag willen vragen om Turkije nauwlettend te volgen op dit gebied. En ik verwacht van de Nederlandse Turken dat ze Turkije helpen met democratisering. Alleen op deze manier wordt Turkije rechtvaardiger en democratischer voor de Turken zelf, maar zeker voor de etnische minderheden die daar al eeuwen leven.

Attiya Gamri is regiodirecteur van een thuiszorginstelling, provinciaal statenlid in Overijssel en lid van de Syrisch-orthodoxe gemeenschap.

bron: ND 20 oktober 2009

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com