Attiya Gamri

Schotten weg tussen Welzijnswerk en Jeugdzorg!

Onlangs bracht de Commissie Jeugd, Sociale Infrastructuur en Cultuur een werkbezoek aan Zweden, een bezoek dat veel indruk heeft gemaakt. We wisten al dat Zweden op het gebied van jeugdzorg ver vooruitloopt op Nederland, tijdens het bezoek hebben we gezien dat de Zweedse aanpak ook goed in Overijssel zou kunnen werken. De PvdA pleit daarom voor een experiment in Overijssel, waarbij we de Zweedse manier van werken in een aantal gemeenten van Overijssel gaan uitproberen.

Wat in Zweden opvalt, is dat gezinnen en kinderen daar al in een heel vroeg stadium worden geholpen met hun problemen zonder dat daar een etiket ‘welzijnswerk’ of ‘jeugdzorg’ aan hangt. De schotten ontbreken, alle afzonderlijke onderdelen zoals verloskunde, consultatiebureau, jeugdzorg en kinderopvang zijn op één locatie gehuisvest en werken daarom moeiteloos samen. Doordat er geen strikte scheiding is tussen onderwijs, welzijnswerk en jeugdzorg kunnen kinderen al op hele jonge leeftijd begeleid worden, zo dicht mogelijk bij huis. De jeugdzorg in Zweden is sterk gericht op het preventief signaleren van mogelijke problemen bij gezinnen met jonge kinderen. Het langdurig investeren in preventief beleid heeft daar tot zeer positieve resultaten geleid.

Samen met commissiegenoten Yvonne Nijhof (CDA) en Henriette van der Graaff (CU) ga ik Gedeputeerde Staten daarom in de komende Statenvergadering verzoeken om de mogelijkheden voor een experiment naar Zweeds model te onderzoeken.

zie :www.pvdaoverijssel.nl

Write your comment Here

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com