Attiya Gamri

Provincie investeert dankzij PvdA in werk voor jongeren

De provincie Noord-Holland gaat de komende jaren actief bijdragen aan het verbeteren van de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt. Tijdens de begrotingsbehandeling op maandag 19 november hebben Provinciale Staten twee moties en een amendement van de PvdA aangenomen die Gedeputeerde Staten hiertoe oproepen. Fractievoorzitter Xander den Uyl: “Juist in deze tijd is het belangrijk om jongeren niet op achterstand te zetten. De PvdA is blij dat de provincie zich vanuit haar bovenregionale rol gaat inzetten voor het versterken van de positie van onze jongeren op de arbeidsmarkt.”

 

De eerste motie, die onderdeel uitmaakt van een coalitiebrede motie met betrekking tot het verduurzamen van de Noord-Hollandse economie, roept Gedeputeerde Staten op om te onderzoeken of de provincie een project kan opstarten naar voorbeeld van het 1000-banenplan in de provincie Overijssel. Het Overijsselse initiatief is specifiek bedoeld voor kwetsbare jongeren die uitstromen uit de jeugdzorg en daarna moeilijk een baan vinden. Door middel van arbeidsparticipatie en beroepskwalificerende scholing wordt de afstand van deze jongeren tot de arbeidsmarkt aanzienlijk verkleind en hun maatschappelijke positie verbeterd. Gedeputeerde Staten gaat nu onderzoeken hoe een dergelijk initiatief ook in Noord-Holland vorm kan krijgen.

 

Met de tweede motie wordt in 2013 in totaal 200.000 euro beschikbaar gesteld voor drie bovenlokale organisaties: de Ajax Campus, de stichting Telstar Thuis in de Wijk en JINC. Dit zijn allemaal initiatieven die zich richten op het terugdringen van schooluitval, het wegwerken van leerachterstanden, het bieden van trainingen in werknemersvaardigheden en het helpen van jongeren bij het vinden van een stageplek of baan. De PvdA vraagt Gedeputeerde Staten daarnaast om in overleg met de drie betrokken organisaties te kijken of er mogelijk ook stage- en leerwerkplekken bij de provincie kunnen worden aangeboden.

 

Provinciale Staten nam tevens een door de PvdA ingediend amendement aan waarmee in 2013 eenmalig 50.000 euro wordt toegekend aan stichting De Herstelling. Deze stichting zorgt ervoor dat jonge werklozen werkervaring kunnen opdoen door middel van het onderhouden van de Stelling van Amsterdam. De subsidie is bedoeld om de contacten met forteigenaren te onderhouden en daarnaast te investeren in de communicatie rond het project.

 

Voor jongeren in de provincie Noord-Holland werd het de afgelopen jaren steeds moeilijker om aan het werk te komen. Slechts 43,5% van de potentiёle Noord-Hollandse beroepsbevolking tussen de 16 en 24 jaar nam afgelopen jaar deel aan de arbeidsmarkt. Landelijk steeg de jeugdwerkloosheid deze maand naar 13,3%. De groep jongeren die de aansluiting met de arbeidsmarkt mist dreigt de komende jaren verder te groeien.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com