Attiya Gamri

Solidariteit met ATIB en interview RTV Oost

De Turkse Arbeidersvereniging Almelo (ATIB) is van oudsher een PvdA vereniging. Deze progressieve en seculiere vereniging moet echter het pand uit waar zij al jaren zitten. Ik bracht een bezoek aan hen, om te kijken wat er nog gedaan kan worden. Het belang van verenigingen als deze is groot, omdat ze een rol spelen in de democratische betrokkenheid van groepen met een migrantenachtergrond. Wanneer groepen zichzelf organiseren is het van belang dat dat niet alleen gebeurt langs etnische of religieuze lijn. In mijn tijd als Statenlid erkenden de Staten van Overijssel de nut en noodzaak van deze Twentse brugfunctie en financierden zij een deel van hun activiteiten.

De PvdA Almelo maakt zich hard voor ATIB. Het is belangrijk deze culturele verenigingen te koesteren, omdat ze zich vaak alleen voelen staan in het maatschappelijk speelveld. Terwijl grote religieuze organisatie vaak veel geld ontvangen vanuit hun achterban en het buitenland, verdwijnen de progressieve organisaties een voor een. Subsidies zijn afgebouwd door het afschaffen van doelgroepenbeleid. Ook het klassiek welzijnswerk en buurtwerk is afgebouwd. Met negatieve gevolgen. Ouders maken zich vooral zorgen over hun kinderen, enerzijds kunnen ze geen stages vinden, anderzijds trekken extremere groepen aan hen.

RTV Oost was ook aanwezig bij de ontmoeting. Dat deze vereniging het verenigingspand moet verlaten, houdt veel mensen bezig. In het interview heb ik extra nadruk gelegd op de waarde van de vereniging voor de lokale samenleving.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com