Attiya Gamri

Naar Den Haag voor Nineveh

a-in-irak2jpg.JPG Veldwerkonderzoek; een dramatische situatie !! 

De minderheden in Irak hebben het zwaar, dat is vast niemand ontgaan. Sinds de val van Saddam Hoessein ben ik meerdere keren in Irak geweest om te onderzoeken hoe de situatie van minderheden daar is. De grooste groep minderheden in Irak bestaat uit Christenen.  Na mijn eerste bezoek in 2004 heb ik in Den Haag en Brussel veel gelobbyd voor deze groepen. De gesprekken die ik heb gevoerd met Bert Koenders (PvdA)  en Albert Jan Maat (EU, CDA,)  hebben de afgelopen jaren tot een aantal moties geleid.

Sindsdien blijf ik de situatie volgen en politici informeren over de situatie van de verschillende groepen in Irak.

Op dit moment is het in Irak dramatisch voor deze groepen.
Veel Christenen hebben onlangs een brief ontvangen waarin zij werden verzocht op vrijdag naar de moskee te gaan. Ook werd hen in de brief opgedragen een extra belasting te betalen omdat ze christenen zijn. Dit hebben de Christenen eeuwenlang gedaan in het huidige Turkije. Mijn opa en vader hebben hier vaak over verteld. Nu schijnen Islamitische groepen in Irak dit weer in te voeren.
Er zijn christenen die te horen hebben gekregen dat wanneer zij zich niet tot de Islam willen bekeren, zij Irak zullen moeten verlaten of zullen worden onthoofd.

Gezien deze situatie is het dan ook niet gek dat de vluchtelingenstroom in extreme mate is toegenomen. Meer dan een half miljoen Christenen zijn naar Jordanie en Syrie gevlucht.
De komende weken zal dit alleen maar toenemen. 
Na een emotioneel telefoongesprek van een kerkleider uit Bagdad, ben ik naar Den Haag gegaan om diverse partijen te spreken over hun situatie. Ook heb ik NRC Handelsblad benaderd.

Veel politieke partijen hebben vragen gesteld aan Maxime Verhagen. De antwoorden zijn te lezen op : www.assyrie.nl .

Ik ben erg teleurgesteld in de antwoorden van Maxime Verhagen, minister Buitenlandse Zaken.

Wordt vervolgd…….

tweede-kamer-3.JPG

Write your comment Here

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com