Attiya Gamri

In gesprek: statenleden en maatschappelijke organisaties

Afgelopen zaterdag zijn de statenleden en een groot aantal Overijsselse organisaties met elkaar in gesrpek gegaan.
Deze
meet and greet
werd georganiseerd door de provincie Overijssel.

meetgreet-zwolle-034-2.jpg
Het is belangrijk dat de nieuwe statenleden weten wat er leeft binnen de instellingen en organisaties. Deze organisaties ontvangen middelen van de Provincie, zij zullen de gevolgen van gewijzigd beleid meteen ervaren. Daarom is het belangrijk dat de statenleden weten met welke organisaties de provincie een relatie heeft.Ik heb deze dag ontzettend veel instellingen gesproken en daar heb ik erg van genoten. Vooral het gesprek met jeugd- en jongerenorganisaties -zoals de Scouting, YMCA, Plattelands Jongeren Overijssel- en ook verschillende vrouwenorganisaties vond ik leuk en leerzaam.
Elke organisatie richt zich op een bepaalde groep uit de Overijsselse samenleving. De één richt zich op de protestantse hoek, de ander op de Rooms Katholieke hoek, de Humanistische stroming, enzovoort. Ik was mij er niet helemaal van bewust dat Overijssel nog zo verdeeld is in zuilen. Allochtonen en plattelandsjongeren ontmoeten elkaar weinig, laat staan dat zij met elkaar van gedachten wisselen. Ook binnen de verschillende vrouwenorganisaties is weinig sprake van contact tussen de verschillende bevolkingsgroepen.
Hoe moet je hier als statenlid op reageren? Moet je deze groepen subsidiëren en zo ook de zuilen handhaven? Of is het beter om de verschillende organisaties te verplichten contact met elkaar te zoeken en zich te richten op verschillende groepen uit de samenleving, zoals homo’s, allochtonen, tienermoeders, kinderen van verslaafde ouders, enzovoort?
Dit was een lastige discussie, niet alleen voor de statenleden maar ook voor degenen die de presentatie gaven.
Wat hoopgevend is, is dat de verschillende groepen samen een presentatie hebben gegeven en zo al hebben gewerkt aan onderlinge samenwerking. Hopelijk leidt deze eerste stap naar een volgende stap. Het gesprek met de manager van het Orkest van het Oosten vond ik erg interessant. Ik heb er nooit zo bij stilgestaan hoeveel mensen daar werken (meer dan 70 mankrachten) en dat ons Orkest op internationaal niveau speelt. Verder is voor mij het nut en de noodzaak van het Muziekkwartier in Enschede meteen duidelijk geworden.
Ook de gesprekken met Naura Doret, de Fundatie en SAB Deventer waren heel informatief. Voor de sector Kunst & Cultuur wachten veel mogelijkheden om zich binnen uiteenlopende doelgroepen te profileren. 
Confronterend was het gesprek met een medewerker van jeugdzorgorganisatie Trias. “Jij bent statenlid toch..? Weet jij hoeveel gezinnen wachten op hulp van ons?” Ik wist het niet. “..en weet je hoe lang ze op hulp moeten wachten?” Ik werd hier stil van: overal wachten mensen op hulp. De meesten van hen moeten langer dan een jaar (!) wachten, terwijl de problemen schrijnend zijn.
Ik dacht aan het muzikale begin van de dag, dat door het Orkest van het Oosten werd ingekleurd. De muziek was prachtig, maar dit feestelijke begin van de dag staat wel in schril contrast met de noodoproep van een organisatie als Trias.
Het was goed om zaterdag mijn provincie, met al haar variaties, te leren kennen. De statenleden hebben een beter beeld gekregen van wat er leeft binnen de organisaties en instellingen.
Alle mensen die zich voor deze dag hebben ingezet -van catering tot griffier-  en alle instellingen die hun vrije zaterdag gebruikt hebben om mij en alle anderen te informeren: 
Namens de PvdA hartelijk bedankt!!

Write your comment Here

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com