Attiya Gamri

Werkbezoek ; Soweco en Bibliotheek in Almelo

Het eerste werkbezoek in het nieuwe statenjaar zit erop. De fractie is in Almelo gestart bij de Soweco, de sociale werkplaats. De gemeente Almelo heeft al haar reintegratie activiteiten sinds januari 2007 onder een dak gebracht. De client van het project zijn lager opgeleiden, veelal met een afgebroken opleiding. De gemeente Almelo heeft de regie in eigen hand en is daarmee zelf verantwoordelijk voor de uitvoering. Dat is een groot verschil met de aanpak in veel andere gemeenten.

Voor ieder deelnemer wordt een individueel plan opgesteld en er is een intensieve begeleiding en coaching. Het motto is: ‘Binnen een week aan het werk’. Twaalf weken lang, tot 32 uur per week, wordt er een programma gevolgd met als activiteiten het leren werken, taalondersteuning en arbeidsactivering. Ruim 440 deelnemers zijn tot nu toe succesvol geplaatst in een beschutte werkomgeving, een opstapbaan of regulierwerk. 

werkbezoek-almelo-5.jpg  Soweco; sociale werkplaats te Almelo

Na Soweco zijn wij naar de bibliotheek in Alemelo gegaan.  Wat een prachtige locatie, nergens in Twente heb ik zo n mooie bibliotheek gezien. De vernieuwing in het bibliotheekwerk stond centraal in het tweede deel van het programma.

 Tineke van de Ham, voorzitter van het Directe Overleg bibliotheken vertelde over de vernieuwingen. In het meerjarenprogramma van de bibliotheken voor 2008-2012 staat onder ander het behoud van leden centraal en het werven van nieuwe leden. Maar ook het verder ontwikkelen van de digitale bibliotheek en het ontwikkelen van een gezamenlijk back-office. Gebruikers van de bibliotheek krijgen een betere toegang tot de volledige en gezamenlijke collecties van de Overijsselse bibliotheken en kunnen met behulp van internet boeken en andere producten van de bibliotheken via internet bestellen.

De directeuren van de bibliotheken uit Enschede, Zwolle en Almelo waren aanwezig om met ons van gedachten te wisselen. De toekomst van de bibliotheken in Overijssel stond centraal.

werkbezoek-almelo3.jpg dhr. Jan Krol heeft ons de bibliotheek in Almelo laten zien.

Write your comment Here

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com