Attiya Gamri

Leeftijdsdiscriminatie krijgt vervolg

14 januari is in de commissie jeugd, sociale infrastructuur en cultuur het onderwerp leeftijdsdiscriminatie besproken. Dit onderwerp stond op de agenda door inzet van PvdA statenlid Attiya Tunc. Het aantal meldingen van leeftijdsdiscriminatie stijgt explosief. Steeds meer 50 of 55 plussers geven aan dat ze moeilijk aan een baan komen of zelfs niet eens uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek vanwege hun leeftijd.

In het debat is door alle fracties aangegeven dat leeftijdsdiscriminatie onacceptabel is. Maar een aantal fracties gaf aan de aanpak tegen leeftijdsdiscriminatie niet de taak van de provincie te vinden, maar van de gemeenten. Toch willen de provinciale SP, GroenLinks en PvdA wel iets doen aan de bewustwording. Gedeputeerde Carry Abbenhues heeft ook toegezegd om te kijken waar in het bestaande beleid dit probleem een plek kan krijgen. Attiya Tunc: “Er is eigenlijk heel weinig bekend over leeftijdsdiscriminatie. Iedereen geeft aan dat het gebeurt, zelfs vaak voorkomt en niet mag voorkomen. Ik vind het jammer dat wij dan toch vanuit de provincie roepen dat het niet onze taak is. Er zijn veel onderwerpen waarbij de provincie geen formele taak heeft, maar wij wel iets mee doen.”

Loverboys is een mooi voorbeeld. “Ik ben ervan overtuigd dat als de provincie niet twee jaar lang had geëxperimenteerd met twee projecten, loverboys nog steeds niet hoog op de agenda stond bij gemeenten. Misschien was er heel langzaam beleid ontwikkeld bij één of twee gemeenten. Maar doordat de provincie fors heeft geïnvesteerd en in beeld heeft gebracht waar de problemen liggen en bovendien een gigantische campagne heeft gefinancierd, staat de problematiek nu wél hoog op de agenda.”

“Een statenlid van een andere partij vertelde mij dat hij had gesolliciteerd om op freelancer basis ingezet te worden, maar het bedrijf wilde zijn CV niet eens aannemen vanwege zijn leeftijd. En een werkbemiddelingsbureau vertelde mij dat het niet lukte om vrouwen boven de vijftig jaar te plaatsen, ondanks prachtige ervaring.” Vergeleken met 2007 is het aantal discriminatiemeldingen in 2008 meer dan verdubbeld. Tunc: “Het is bijna niet uit te leggen dat wij in Overijssel mensen discrimineren op basis van hun leeftijd. Moeten wij in de toekomst naar een anonieme leeftijdssollicitatie? Hoe bestaat het dat wij ten tijden van vergrijzing, waarbij we alle kennis en expertise nodig hebben, de meest ervaren mensen uitsluiten?”

bron; www.pvdaoverijssel.nl

Write your comment Here

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com